Žerte brouky: EU schvaluje moučné červy jako potravinu, aby zachránila životní prostředí

EKONOMIKA, Evropská Unie, NEJZAJÍMAVĚJŠÍ NOVINKY

Žlutí mouční červi, na kterých si lze pochutnat jako na křupkách vcelku nebo jako na proteinové moučce, byli Evropskou unií uvolněni jako potravina pro lidi, kdy jde jen o jednu sérii hmyzu, o které se uvažuje jako o potravině pro tento blok.

Evropská potravinová agentura (EFSA) odhalila ve středu ve svém žurnálu rozhodnutí, že vysušené larvy brouků druhu Tenebrio molitor (potemník moučný) jsou pro lidi bezpečnou potravinou s poznámkou, že lidé s alergiemi na roztoče v prachu a korýše by mohli zažít reakci na tuto novou potravinu. Podle vlastního výkazu EFSA je to poprvé, kdy jsou v Evropské unii jako potravina schváleni brouci.

Člena panelu nutričních expertů EFSA Dr. Helle Knutsena tento orgán citoval, jak říká, že k šetřením potřebným pro nové potraviny patří „nutriční, toxikologické, chemické a mikrobiologické testy, když jich jmenuje jen pár.“ Guardian referoval o tvrzeních vědeckého ředitele EFSA Ermolao Ververise, který o tomto rozhodnutí řekl: „Toto první rizikové hodnocení EFSA pro hmyz jako pro novou potravinu může vydláždit cestu pro první celoevropské povolení. Naše rizikové hodnocení je rozhodným a nutným krokem k regulacím nových potravin na podporu politiků EU, aby mohli činit na vědě založená rozhodnutí a zajišťovat pro spotřebitele bezpečnost.“

EFSA klasifikuje potraviny podle toho, zda byly v Evropě široce konzumovány před rokem 1997 nebo ne. Ty tzv. nové potraviny, jako brouky, je třeba Evropskou unií otestovat a certifikovat, než je bude legální je v Unii vyrábět a prodávat.

Nápad pojídat brouky jako náhražku masa se v poslední době těší značné mediální pozornosti jako koncept protlačovaný zastánci konzumace alternativ k masu, jako jsou kampanisté klimatické změny agitující proti tradičním potravinám. Mouční červi jsou ve skutečnosti jen jedním z druhů hmyzu v současnosti evropskými regulátory zvažovaných včetně kobylek, cvrčků a sarančat, kdy se čeká, že všichni dostanou časem povolení.

Švédská vláda tak nesmírně prahne po prosazení jejich konzumace, že už utratila desítky milionů liber na propagaci brouků jako jídla, a to všechno, jak říkají, na podporu vytvoření zelenější a „klimaticky chytré“ budoucnosti. Jak Breitbart London referoval roku 2016, švédská vláda dává výzkumné granty společnostem vytvářejícím prototypy potravin z brouků včetně sekané z cvrčků, „potravinových prototypů“ z moučných červů aj. „klimaticky přívětivých“ produktů.

Kampanisté za klimatickou změnu mají ale jeden problém při snaze přesvědčit Evropany, aby se zřekli hovězího steaku ve prospěch sekané z brouků, tzv. „blé faktor,“ který dopisovatel EFSA a univerzitní akademik Giovanni Sogari připisuje „sociální a kulturní“ zaujatosti. Ten se však nestrachuje, že by to stálo v cestě přetvoření diety běžných lidí, kdy uvádí, že: „Během času a vystavení takovým pochoutkám se přístupy mohou změnit.“

Při propagaci brouků jako potraviny v linii ekologismu říká ekonom citovaný EFSA o závodech za nahrazení masa broučí krmí: „Nahradíme-li tradiční zdroje živočišných proteinů takovými, co vyžadují méně krmiva, produkují méně znečištění a vedoucí k menšímu množství emisí skleníkových plynů, tak to přináší jasné ekologické i ekonomické přínosy. Nižší náklady a ceny by mohly zvýšit potravinovou bezpečnost a nová poptávka otevře i ekonomické příležitosti, ale může to mít dopady i na už existující sektory.“

Wikimedia Commons

OLIVER JJ LANE

13 Jan 2021

Zdroj: https://www.breitbart.com/europe/2021/01/13/eat-the-bugs-eu-approves-mealworms-for-human-consumption/

0 0 vote
Article Rating

Sdílejte přátelům

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments